Samo Alberte (Trilogija o Alberti: treći deo)

Svetska književnost, Novi naslovi

U poslednjem delu mnogouvažene trilogije, Alberte, sada ljubavnica norveškog umetnika Siverta, živi u Parizu s njihovim malim sinom. I dok se Sivert upušta u vezu sa izvesnom švedskom slikarkom, Alberte se zaljubljuje u Pjera, pisca koji se upravo vratio iz vojne službe, naklonjenog njenim kreativnim snagama i kolebljivoj potrebi za pisanjem. Nakon perioda sukoba, Sivert i Alberte vraćaju se u Norvešku, gde njena samospoznaja postaje potpuna. Suptilno i pronicljivo, Kora Sendel prikazuje postepenu koroziju odnosa na pozadini posledica Velikog rata.

Cena: 16,00 KM 20,00 ušteda: 4,00 KM (-20%)

* Prevela s norveškog: Ratka Krsmanović Isailović

U Samo Alberte, poslednjem delu mnogouvažene trilogije, dovršeno je predstavljanje emocionalnog razvoja letargične i nesrećne antiheroine u samodovoljnu ženu. Alberte, sada ljubavnica norveškog umetnika Siverta, živi u Parizu s njihovim malim sinom. I dok se Sivert upušta u vezu sa izvesnom švedskom slikarkom, Alberte se zaljubljuje u Pjera, pisca koji se upravo vratio iz vojne službe, naklonjenog njenim kreativnim snagama i kolebljivoj potrebi za pisanjem. Nakon perioda sukoba, Sivert i Alberte vraćaju se u Norvešku, gde njena samospoznaja postaje potpuna. Suptilno i pronicljivo, Kora Sendel prikazuje postepenu koroziju odnosa na pozadini posledica Velikog rata.

Ne izbegavajući da dočara izrazito antinemačko raspoloženje u Francuskoj između dva rata, Kora Sandel ispisala je roman koji je po prirodi stvari morao biti cenzurisan u onovremenoj Norveškoj, zbog čega je trilogija 1941. objavljena bez nekolikih ključnih stranica poslednjeg dela. Nedostajuće sekvence dostupne su prvi put nakon ovog izdanja.

Čuveni serijal Kore Sandel – Alberte i Jakob (1926), Alberte i sloboda (1931) i Samo Alberte (1939) – predstavlja autobiografsku trilogiju trajne umetničke vrednosti, koja slavi snagu unutrašnjeg života i ljudske duše, hrabrost i zauzimanje za sebe.

  • ISBN: 9788660361600
  • Broj strana: 292
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 20x14cm
  • Godina izdanja: 2022