beskrajna lakrdija

Beskrajna lakrdija

Dejvid Foster Volas

Svetska književnost, Novi naslovi

Grandiozna komedija o potrazi za srećom u Americi i remek-delo američke književnosti samog kraja 20. veka.

Cena: 38,50 KM 55,00 ušteda: 16,50 KM (-30%)

* Preveo s engleskog: Igor Cvijanović

Ovo je dokaz da američki roman i dalje može da se uhvati ukoštac sa savremenom kulturom, kako u širinu tako i u dubinu, da i dalje može nadvisiti konkurentne medije, te da i dalje može privući sebi najveće talente današnjice. "Beskrajna lakrdija" je spektakularno ostvarenje – njena komičnost i bezgranična inventivnost bude zavisnost dok duboko promišljena i oštroumna tuga nude trezvenost. (Džonatan Frenzen)

Ako želite da znate ko nastavlja tradiciju visoke komedije – koja se proteže od Sterna, preko Svifta, sve do Pinčona – u pitanju je Volas. (Džefri Judžinidis)

Beskrajna lakrdija upoznaće vas sa stanovnicima Kuće Enet, bostonske kuće za rehabilitaciju zavisnika, sa polaznicima Enfildske teniske akademije, koji ispituju tenis kao metafizičku disciplinu, s porodicom Inkandenza, jednom od najdirljivijih uvrnutih porodica u savremenoj književnosti, kao i sa radikalnim kvebečkim separatistima i konceptom sponzorisanog vremena. Dok sa junacima ove epopeje budete tragali za kopijom filma koji je toliko zabavan da gledaoce smešta u stanje katatoničnog blaženstva, tragaćete ujedno i za odgovorima na suštinska pitanja prirode zabave: zašto zabava upravlja našim životima, kako naša želja za zabavom utiče na potrebu da se povežemo s drugim ljudima, šta zadovoljstva koja biramo otkrivaju o nama.

Ovo enciklopedijsko pripovedačko pregnuće, koje se opire linearnosti i hronologiji, ovaj gargantuelovski amalgam filozofske potrage i farsične komedije, koji lucidno i vešto zaobilazi gotovo svako pravilo proznog narativa, upoznaje nas s jedinstvenim i raskošnim istraživanjem strasti, koje nas u konačnici i čine ljudima. Volasova melanholično-duhovita studija postmodernog stanja ne zahteva čitaoca koji će strogo poštovati pravila narativne igre, već mudrog lakrdijaša Jorika koji zna da razrešenje za brojne digresije i 388 završnih napomena (od koji neke imaju i sopstvene fusnote), ne može biti jedno i jedino, da roman koji duboko istražuje melanholiju traži širi spektar čitanja.

  • ISBN: 9788660361655
  • Broj strana: 974
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 24x17
  • Godina izdanja: 2023

Dejvid Foster Volas
DEJVID FOSTER VOLAS (David Foster Wallace; 1962, Njujork – 2008, Klermont, Kalifornija), američki romanopisac, esejista i novelista. Diplomirao je na koledžu Amherst i upisao magistraturu iz kreativnog pisanja na Univerzitetu u Arizoni, kada je objavljen njegov prvi roman „The Broom of the System” (1987), potom sledi zbirka priča „Devojčica neobične kose” (1989), zbirka novinskih članaka i eseja „Signifying Rappers: Rap and Race In the Urban Present” (sa Markom Kostelom, 1990), roman „Beskrajna lakrdija” (1996), knjiga novinskih članaka i eseja „A Supposedly Fun Thing I’ll Never Do Again” (1997), zbirka priča „Kratki razgovori sa ogavnim muškarcima” (1999), zbirka eseja „Everything and More: A Compact History of Infinity” (2003), zbirka priča „Zaborav” (2004) i ponovo knjiga eseja „Uzmimo jastoga” (2005). Posthumno je objavljen njegov nezavršeni roman „The Pale King” (2011). Izvršio je samoubistvo 2008. godine.