Na Zemlji smo nakratko predivni

Oušn Vuong

Svetska književnost, Novi naslovi

Da počnem ponovo, napisaće Mali Pas, mladić u dvadesetim godinama, u prvom redu pisma koje upućuje nepismenoj majci, koja nikada neće moći da ga pročita. Dodeljujući svim čitaocima – osim majci samoj ...

Cena: 17,60 KM 22,00 ušteda: 4,40 KM (-20%)

Da počnem ponovo, napisaće Mali Pas, mladić u dvadesetim godinama, u prvom redu pisma koje upućuje nepismenoj majci, koja nikada neće moći da ga pročita. Dodeljujući svim čitaocima – osim majci samoj – ulogu neposrednih svedoka intimne ispovesti, Mali Pas otpočinje snažnu priču o identitetu, odrastanju, muškosti i ljubavi. Iskustvima koja će bez zadrške podeliti sa svima – jasno određenima poreklom i seksualnošću, ali i istorijom jedne porodice koja je emigrirala iz Vijetnama u SAD – baca svetlo na životne priče mnogih pripadnika radničke klase u Americi, postavljajući pritom neotklonjivo važno pitanje: kako ćemo preživeti u ovom i ovakvom svetu, a da nikad ne zaboravimo ko smo?

Odnos između majke i sina retko je ispisivan sa ovoliko mučne težine u čijoj osnovi jasno sjaje trenuci neizmerne nežnosti i empatije. Oušn Vuong nesvakidašnjom, lirski i metaforički bogatom prozom daje oštar pogled na američku svakodnevicu, uronjenu u nasilje, traumu i zavisnost o ilegalnim opoidnim lekovima, ali donosi i snažan uvid u vijetnamsku kulturu, najsnažnije i najneposrednije utemeljenu u ženskim figurama junakove porodice. Lepotu na zemlji o kojoj piše, a koja postoji tek nakratko, nemoguće je zaboraviti.

  • ISBN: 9788660361006
  • Broj strana: 210
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 20x14cm
  • Godina izdanja: 2020

Oušn Vuong
Oušn Vuong (Ho Ši Min, nekadašnji Sajgon, 1988) je američki pisac vijetnamskog porekla. Autor je hvaljene zbirke poezije Night Sky With Exit Wounds (2016), nagrađene prestižnom „T. S. Elliot Prize“. Objavljuje u uglednim časopisima poput Harper’s, New York Times, New Yorker i Atlantic. Njegov roman, Na zemlji smo nakratko predivni (2019), našao se u najužem izboru za National Book Award, 2020 PEN/Faulkner Award i Kirkus Review Book Prize, a nagrađen je nagradama među kojima su American Book Award, Digital Book World: Best Book i New England Book Award. Živi i radi u Masačusetsu.