Dijamantski trg

Merse Rudureda

Svetska književnost, Novi naslovi, Izdvajamo

Objavljen 1962. godine, ovaj roman se ubraja u najvažnije katalonske romane XX veka i dosad je preveden na preko trideset jezika.

Cena: 15,30 KM 18,00 ušteda: 2,70 KM (-15%)

Natalija, skromna devojka koja je ostala bez majke, upoznaje svog budućeg supruga tokom slavlja na Dijamantskom trgu. Ispostavlja se da je odlučni mladić Kimet, zbog kojeg raskida veridbu, posesivan i sebičan čovek, preke naravi. Pored detalja o teškom životu s njim, Natalijin tok svesti otkriva šta se krije iza njene ćutljive spoljašnjosti: fascinantno oko za detalje, razigrana mašta, neobične refleksije i krhkost.
Ali kako je velika književnost uvek više od ispričane priče, u Dijamantskom trgu se, iza pripovesti o jednoj običnoj ženi, u govorkanjima i sašaptavanjima susetki na ulici, u pijačnim razgovorima i prijateljskim posetama, zlokobno primiče usud Španskog građanskog rata, koji lako izmiče samo tlo života - bezmalo svaku elementarnu sigurnost i ljudskost. Veličanstvenost ovog romana upravo je izvedena iz toga što se o krizi, ugroženosti i zlu, kako se čini, može pisati i na način na koji koji je Rudureda činila - ne odustajući od ulaganja u mogućnost dostojanstva života i preobražavajući patnju u odlučnost i čvrstinu.

  • ISBN: 9788660361136
  • Broj strana: 182
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 20x14cm
  • Godina izdanja: 2021

Merse Rudureda
Merse Rudureda (1908–1983) je najznačajnija katalonska književnica XX veka. Njena biografija je prilično živopisna: nije se rodila u bogatoj porodici, i trebalo ju je brzo udati, pa je pohađala školu svega tri godine. Kad je navršila dvadeset godina, udala se za dobrostojećeg povratnika iz Argentine, mnogo starijeg od nje, s kojim je dobila sina. Kako bi se spasla od nesrećnog braka, radila je po raznim redakcijama kao novinarka i pisala kratke priče. Upornošću i radom postala je kolumnistkinja časopisa Clarisme. Objavila je nekoliko romana i ušla u svet književnika, aktivista i novinara. Kada su 1939. Frankove trupe došle do Barselone, s brojnim intelektualcima odlazi u egzil, prvo u Francusku. Godine 1954. seli se u Ženevu, gde je i napisala najvažniji katalonski roman XX veka, Dijamantski trg, a o tom iskustvu nakon toga izjavila: „Pisati na katalonskom u stranoj zemlji bilo je kao želeti da cveće procveta na Severnom polu.“ Naime, katalonski je bio zabranjen i pretilo mu je izumiranje. Zanimljivo je da taj roman nije dobio nijednu književnu nagradu. Nakon toga, mnoga njena dela su višestruko nagrađivana, a bila je omiljena i kod publike i kritike. Pred kraj života, vratila se u Kataloniju. Njeni ostali važniji romani su Vrt uz more (1967), Razbijeno ogledalo (1974), i Smrt i proleće (1986).