Grudi i jaja

Mieko Kavakami

Svetska književnost, Novi naslovi, Izdvajamo

Grudi i jaja je roman koji mi je oduzeo dah. ‒ Haruki Murakami Kavakami pripoveda odvažno i uzbudljivo, nežno ali i nepokolebljivo, prikazujući odnose između sestara, ali i između majki i ćerki. ‒ Publishers Weekly Kavakami s nelagodnom preciznošću piše o telu – neprijatnostima, apetitu, mirisu i izlučevinama. I veoma dobro opisuje njegovu žudnju. ‒ The New York Times Book Review

Cena: 19,20 KM 24,00 ušteda: 4,80 KM (-20%)

Grudi i jaja, najproslavljeniji roman Mieko Kavakami, govori o tri žene: tridesetogodišnjoj Nacu, njenoj starijoj sestri Makiko i sestrinoj kćerki Midoriko. Dok u prvom delu romana Nacu, spisateljica u pokušaju, pokušava da urazumi stariju sestru koja je odlučila da poveća grudi estetskim zahvatima, u drugom delu je zatičemo kao već afirmisanu autorku koja ozbiljno razmatra da rodi dete uz pomoć donatora sperme. Kroz ceo roman, bilo kroz dnevničke zapise, bilo kroz telefonske razgovore, Midoriko nas upoznaje sa tinejdžerskim pogledom na (ženski) svet.

Kavakami se u ovom obimnom ali neverovatno pitkom romanu hvata ukoštac sa savremenim problemima etike i estetike, postavljajući filozofska pitanja o rađanju, starenju i granicama ženskih tela. Razbijajući tabue jednog tradicionalnog društva, Kavakami udara u najbolniju tačku patrijarhata – autonomiju ženskog tela, pokazujući kroz lik junakinje Nacu kako izgleda živeti bez seksa i kakve se etičke i društvene prepreke pojavljuju na putu ostvarivanja potomstva u takvom životu.

  • ISBN: 978-86-6036-110-5
  • Broj strana: 410
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 20x14cm
  • Godina izdanja: 2021

Mieko Kavakami
Mieko Kavakami je autorka međunarodnog bestselera Grudi i jaja, koji je proglašen za Zapaženu knjigu godine od strane Njujork Tajmsa, i uvršten u deset najboljih knjiga 2020. godine, po izboru časopisa Tajm. Rođena u Osaki, Kavakami je u svetu književnosti debitovala kao pesnikinja 2006, a 2007. godine objavila je svoju prvu novelu, My Ego, My Teeth, and the World. Njeno pisanje je prepoznatljivo zbog svojih pesničkih kvaliteta, uvida u vezi sa ženskim telom, etičkim pitanjima i dilemama savremenog društva. Njena dela su prevedena na mnoge jezike i dostupna širom sveta. Za svoj rad dobila je brojne prestižne književne nagrade u Japanu, uključujući Nagradu Akutagava, Nagradu Tanizaki i Nagradu „Murazaki Šikibu”. Živi u Tokiju.