Ribe i zmajevi

Undine Radzevičiute

Svetska književnost, Akcija 3 za 23.70

Naslov romana simbolički otključava vrata dvaju velikih tradicija i kultura: hrišćanske evropske i tradicionalne kineske.Snovi Evropljana 18. veka da promene poredak širom sveta, osamnaestovekovna fa...

Cena: 16,00 KM 20,00 ušteda: 4,00 KM (-20%)

Naslov romana simbolički otključava vrata dvaju velikih tradicija i kultura: hrišćanske evropske i tradicionalne kineske.

Snovi Evropljana 18. veka da promene poredak širom sveta, osamnaestovekovna fascinacija francuske buržoazije kineskom primenjenom umetnošću, rastuće suprotstavljenosti Istoka i Zapada, Istok koji je uvek sa nama, bez obzira na to koliko tu činjenicu osećamo ili imamo u vidu: sve ovo je u osnovi složenog i nadahnutog sveta Riba i zmajeva litvanske književnice Undine Radzevičiute.

U romanu Ribe i zmajevi, nagrađenom brojnim književnim priznanjima, intelektualizam i humor, apsurd i celovitost života, prošlost i sadašnjost, zen mudrost i lagodnost svakodnevice, neretka prizemnost savremenosti i trom i siguran korak istorije nisu suprotstavljene kategorije: sve je svevremeno i sadržano jedno u drugom, difuzno premda ne i nelogično, i povezano uvek jednom čudnom, kreativnom logikom više nego što nam istorijski udžbenici i političke studije to mogu predložiti.

Lapidarnim i duhovitim stilom i upečatljivim dijalozima ispričana priča o razotkrivanju nepremostivog jaza između dve slike sveta u kontekstu neuspeha misionarskih napora jezuita poziva na više od jedne lagodnosti čitanja: predlaže gorko-slatko preispitivanje slika koje imamo o sebi i drugima.

  • ISBN: 9788660360733
  • Broj strana: 394
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Broš
  • Format: 20x14cm
  • Godina izdanja: 2020

Undine Radzevičiute
Undine Radzevičiute rođena je 1967. godine. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Viljnusu, a nakon studija istorije i teorije umetnosti okrenula se pisanju i radu u oblasti marketinga. Deset godina radila je na poziciji kreativnog direktora nekolikih internacionalnih marketinških agencija, uključujući Saatchi & Saatchi i Leo Burnett. Autorka je sedam knjiga proze – romana i kratkih priča okrenutih crnom humoru i istorijskoj metafikciji, i dobitnica brojnih uglednih nacionalnih i međunarodnih književnih priznanja. Roman Ribe i zmajevi nagrađen je Evropskom nagradom za književnost 2015. godine. Njena proza okrenuta je od savremenih individualističkih okvira, i zainteresovana za kreativno preispitivanje istorijskih tema, i izmeštanje književnih svetova izvan konvencionalnih i komercijalnih granica književne produkcije.