Đavo je crni pas

Šandor Jašberenji

Svetska književnost, Akcija 3 za 23.70

U zbirci kratkih priča Đavo je crn pas, pisac i foto-reporter Šandor Jasberenji pokazuje nam ljudsku stranu rata i revolucije u ovovremenom Bliskom Istoku i Africi. Od Kaira do Pojasa Gaze, od Be...

Cena: 13,60 KM 16,00 ušteda: 2,40 KM (-15%)

U zbirci kratkih priča Đavo je crn pas, pisac i foto-reporter Šandor Jasberenji pokazuje nam ljudsku stranu rata i revolucije u ovovremenom Bliskom Istoku i Africi. Od Kaira do Pojasa Gaze, od Bengazija do Budimpešte, likovi porinuti u okolnosti rata i ekstremizma razmatraju pitanja doma, prijateljstva, ljubavi i traume. Majke, teroristi, novinari – svi junaci, uostalom, tretirani su delikatno i sa velikim uvažavanjem ljudske sposobnosti da se izdigne iznad pritiska ili usuda istorije. Njihovi mikrosvetovi, natkriljeni ratom i neizvesnošću, sujeverjem, moralnom ambivalentnošću humanitaraca ili zagonetnim kodeksima terorista-mučenika, ostavljaju snažnu i upečatljivu sliku i pozivaju čitaoce da prevrednuju sve što misle da znaju o jednom od najtrusnijih istorijskih pomeranja naše današnjice.

  • Broj strana: 154
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 20x14cm
  • Godina izdanja: 2019

Šandor Jašberenji
Šandor Jasberenji je novinar, pesnik i pisac kratke proze. Studirao je i arapski i filozofiju, a diplomirao na programu za mađarski jezik i književnost. Već više od deset godina jasno je profilisan kao publicista i književnik nedvosmisleno zainteresovan za geopolitička pomeranja na Bliskom istoku i u Africi. Izveštavao je, između ostalog, iz Čada, Nigerije, Libije i Jemena, a, uz to, i intervjuisao pripadnike terorističkih pokreta Islamski džihad i Muslimansko bratstvo (Društvo muslimanske braće). Izraziti je predstavnik tzv. gonzo novinarstva, pravca koji kombinuje izraziti subjektivni doživljaj i ton zasnovan na emocionalnom više negoli razumskom doživljaju sveta, humoru i uplivu žargonizama i drugih slobodnijih vidova jezičkog i idejnog izražavanja.