vrijeme prije jezika

Vrijeme prije jezika

Monika Herceg

Poezija, Akcija 3 za 23.70

"Knjiga šutnje, samoće i ljubavi koja nas prerasta, čija je metaforika (uz onu ptica) gotovo jednoznačno izgrađena oko simbola srca." Marko Pogačar

Cena: 11,90 KM 14,00 ušteda: 2,10 KM (-15%)

Vrijeme prije jezika zbirka je koja se čita u dahu, stihovi su joj gipki kao ptica u letu, a u ovom neobičnom vremenu doima se gotovo utješnom, ljudskom i neobičnom, spremnom da svakog tko ju otvori povede u svijet pjesničke igre i bogatstva riječi, a njome je Monika Herceg pokazala da je pred njom pjesničko vrijeme ispunjeno snagom, zrelošću i darovitošću.
Andrea Divić

Grčka reč theōrein, posmatranje, preslikalo se u pojam teoreme, naučnog zahvatanja ideje čija se istinitost može dokazati principima deduktivnog zaključivanja, postupka koji pomera osnovna ili suštinska svojstva prirodnih pojava i tela ka njihovom mestu u istini kojom je čitav naš svet pokretan. Skupa sa hipotezama i iskazima, teoreme u trećoj zbirci poezije Monike Herceg, Vrijeme prije jezika, strukturno i relaciono uvezuju impuls pevanja i stvaralačkog rekreiranja sveta u celinu ljubavi i slobode, smeštajući čitaoca u dokazive, bliske, osećajno uhvatljive stvarne dimenzije unutrašnjeg i fizičkog prostranstva.

Jelena Nidžović

  • ISBN: 9788660360849
  • Broj strana: 70
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 19,5x12,5cm
  • Godina izdanja: 2021

Monika Herceg
Monika Herceg je rođena 1990. u Sisku. Nagradu Goran za mlade pesnike za najbolji debitantski neobjavljeni rukopis “Početne koordinate” dobila je 2017. godine. Knjiga je objavljena 2018. godine i nagrađena Kvirinovom nagradom za mlade pesnike, nagradom Fran Galović za najbolje književno delo na temu zavičaja i/ili identiteta, nagradom Slavić za najbolji prvenac izdan 2018. godine i međunarodnom nagradom Mostovi Struge. Godine 2018. dobila je nagradu Na vrh jezika za najbolji neobjavljeni rukopis, a knjiga pod naslovom “Lovostaj.” objavljena je 2019. Osvojila je drugu nagradu na međunarodnom konkursu za poeziju Castello di Duino 2016. i prvu nagradu na regionalnom takmičenju humoristično-satiričnog žanra Bal u Elemiru 2017. te nagradu Lapis Histriae 2019. i prvu nagradu na konkursu Biber 2019. za najbolju priču. Članica je međunarodne mreže Versopolis, kao i uredništva časopisa Poezija Hrvatskoj društva pisaca i urednica u istoimenoj biblioteci. Pesme su joj objavljene u različitim časopisima i prevedene na nekoliko jezika. Izbor pesama izašao je na francuskom jeziku (Ciel sous tension, L’Ollave, 2019.).