Zemlja zemlja

Marko Pogačar

Poezija, Akcija 3 za 23.70

Poetski rukopis Marka Pogačara iznimno je kompleksan ili, kazano njegovim riječima: pjesma je gusta stvar. zavjesa s uzorkom. Misao mu se račva u raznim smjerovima, razvija se fragmentarno, okružena j...

Cena: 11,90 KM 14,00 ušteda: 2,10 KM (-15%)

Poetski rukopis Marka Pogačara iznimno je kompleksan ili, kazano njegovim riječima: pjesma je gusta stvar. zavjesa s uzorkom. Misao mu se račva u raznim smjerovima, razvija se fragmentarno, okružena je spletom aluzija i asocijacija, retoričkim vatrometom govornika koji nudi i skriva tragove, koji se umješno kreće između izgovorenog i prešućenog, teksta i svijeta, poetike i politike.

Krešimir Bagić

Zavodljivo je ono što je barem mutno, nejasno pa i tamno, a Pogačar je majstor zavođenja. M. Pogačar je, naravno, opet napravio dobru knjigu, bitno izvan pisma generacije i njenog trenutačnog dosega.

Branko Maleš

Pogačarova poezija je originalna, slojevita, čita se i interpretira na više razina, bogata je referencama. (…) Kao Brodsky, Pogačar se u svojim pesmama okreće istoriji, ali u tom toku svesti ponekad više podseća na Johna Ashberyja i veselu ludost pesništva Tomaža Šalamuna.

Martín López-Vega

Marko Pogačar pesnik je ekspresivne snage i egzaktnosti. Uspeva u gotovo svakoj pesmi da budebiti bilo intenzivan i frapantan do „skandala“, bilo sumoran i inteligentan, bilo da miješa sve te odlike u poetskim vrtlozima s kojima nema šale.

Claudiu Komartin

Pogačarove pesme su masivne, no nikad izdeljane iz jednog komada. Nalik granitnom bloku iznova sastavljenom iz krhotina.

Mario Osterland

  • ISBN: 9788689203691
  • Broj strana: 64
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 20x14cm
  • Godina izdanja: 2018

Marko Pogačar
Marko Pogačar rođen je 1984. godine u Splitu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završio je studije komparativne književnosti i povijesti. Objavio je četiri knjige pesama, tri knjige eseja i knjigu kratkih priča. O stogodišnjici izvornoga izdanja, priredio je antologiju Hrvatska mlada lirika 2014. Urednik je u književnom časopisu Quorum i dvonedeljnika za kulturna i društvena zbivanja Zarez. Književnu kritiku, uglavnom na teme savremene pesničke proizvodnje, piše za različite regionalne novine i časopise. Član je programskog odbora Goranovog proljeća, kao i redovni saradnik Trećeg programa Hrvatskog radija. Bio je stipendista fondacija Civitella Ranieri, Passa Porta, Milo Dor, Brandenburger Tor, Literarische Colloquium Berlin, Internationales Haus der Autoren Graz, Krokodil Beograd, Récollets-Paris, itd. Učestvovao je na pesničkim festivalima i manifestacijama širom sveta. Nagrađivan je domaćim i regionalnim priznanjima za poeziju, prozu i esejistiku, a tekstovi su mu prevođeni na tridesetak jezika. Bibliografija: Pijavice nad Santa Cruzom, pjesme (AGM, Zagreb 2006, DPKM 2009.) Poslanice običnim ljudima, pjesme (Algoritam, Zagreb 2007.) Predmeti, pjesme (Algoritam, Zagreb 2009.)