Elijahova stolica

Igor Štiks

Novi naslovi, Domaća književnost

novo izdanje nagrađivanog romana

Cena: 18,70 KM 22,00 ušteda: 3,30 KM (-15%)

Elijahova stolica je roman koji je u godini objavljivanja dobio dve nagrade za najbolju knjigu u Hrvatskoj, a potom preveden na 14 jezika i konačno pretočen u sada već kultnu predstavu Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Ostvaren ubedljivim i suverenim predstavljanjem složenih ukrštaja područja pravde, morala, ljubavi i ljudske prirode, roman se potvrdio kao ostvarenje visokog dometa koje do dan-danas ostaje jedno od najreprezentativnijih kada je reč o književnom uprizorenju neotklonjivo važnih godina nedavne istorije naših prostora. Ovo novo izdanje odavno rasprodate knjige dolazi nam u trenutku kojem su novi usudi povesti, društvena kretanja i ratni vihori preteći nalik onima koji figuriraju i na njenim stranicama.

 

Elijahova stolica je uprkos svojoj složenosti zadržala svojstvo knjige koja se čita sa lakoćom… Gotovo bez daha, pratimo protagonistu od Pariza preko Beča do Sarajeva kroz njegove pokušaje da razotkrije istoriju svoje porodice. Inteligentne postmoderne reference na grčku mitologiju i jevrejsko nasleđe zavijene su u lucidna razmišljanja o prirodi rata i Holokausta… Ipak, osnovni tok ovog promišljeno komponovanog romana koji teče bez muke je potraga za ljubavlju i njenim neuhvatljivim karakterom.

Aleš Debeljak, World Literature Today

 

Ta ideja sledstveno kojoj su sreća i ljubav samo mamci za maskiranje istine koja izlazi na videlo tek veoma kasno, nakon što je nepopravljivo već počinjeno, nesumnjivo predstavlja izrazitu psihoanalitičku inspiraciju, ali iz pera Igora Štiksa ukazuje se kao dirljiv i strahovito uverljiv tekst.

Iv le Gal, Le Matricule des Anges

 

Štiks književnim aluzijama žonglira jednako samouvereno kao i nizom različitih vremenskih nivoa i narativnih perspektiva; stvorio je zreo i impresivan roman.

Hendrik Verner, Die Welt

 

To je gust, inteligentan, promišljen i veoma dobro napisan roman.

Hasinta Kremades, El Mundo

  • ISBN: 9788660362133
  • Broj strana: 294
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 20x14cm
  • Godina izdanja: 2023

Igor Štiks
Igor Štiks (Sarajevo, 1977) pisac je i univerzitetski profesor. Objavio je nagrađivane romane "Dvorac u Romanji" (2000) i "Elijahova stolica" (2006), koji su do danas prevedeni na petnaest jezika, a 2017. i roman "Rezalište". Pozorišna predstava "Elijahova stolica", u režiji Borisa Liješevića, osvojila je Grand Prix BITEF-a 2011. Liješević je 2015. na scenu Sarajevskog ratnog teatra postavio prvi dramski tekst Igora Štiksa, "Brašno u venama", a 2017. na scenu postavio i njegovu dramu "Zrenjanin". Londonski Bloomsbury objavio je 2015. njegovu studiju "Nations and Citizens in Yugoslavia and the Post-Yugoslav States: One Hundred Years of Citizenship" koju je potom objavila i zagrebačka Fraktura (2016). Kourednik je zbornika "Citizenship after Yugoslavia" (2012) i "Citizenship Rights" (2013). Sa Srećkom Horvatom objavio je esej "Pravo na pobunu" (Fraktura, 2010) i uredio zbornik "Dobro došli u pustinju postsocijalizma" (englesko izdanje Verso, 2015; Fraktura, 2015). Štiks je i autor knjige knjiga pesama "Povijest poplave" (2008). Za svoj književni i javni rad dobio je francusko odlikovanje Vitez umetnosti i književnosti.