tajna u njihovim očima

Tajna u njihovim očima

Eduardo Saćeri

Svetska književnost, Akcija 3 za 23.70

Penzionisani inspektor Ćaparo kroz roman koji piše, preživljava jedan od slučajeva koji je na njega, tokom njegove karijere, ostavio neizbrisiv pečat. Pišuci roman, inspektor istovremeno preživaljava ...

Cena: 16,00 KM 20,00 ušteda: 4,00 KM (-20%)

Penzionisani inspektor Ćaparo kroz roman koji piše, preživljava jedan od slučajeva koji je na njega, tokom njegove karijere, ostavio neizbrisiv pečat. Pišuci roman, inspektor istovremeno preživaljava sve pojedinosti slučaja koji ga je pratio, pokušavajuci da stigne do katarze. Lične sumnje, žal za propuštenim prilikama i sama nedorečenost u rešavanju slučaja dovodi ga nakon mnogo godina do saznanja da je zločinca stigla daleko gora kazna od one koju je i sam zakon predviđao, jer opsesija nastala tragičnim gubitkom sudi teže i krvoločnije od svakog suda. Argentinska diktatura, kao kulisa pred kojom se odvija radnja romana, dodaje osećaj nesigurnosti, skučenosti i konstantnog pritiska, bojeći sivom bojom ovaj izuzetan portret argentinskog društva sa kraja prošlog veka.

Čovek može sve da promeni; auto, kucu, porodicu, devojku, religiju, Boga, ali jedna stvar je nepromenjiva: STRAST.

Roman o strasti i zločinu koji nas vodi do dna ljudskog očaja. Ljubav, ubistvo, diktatura i želja za osvetom su likovi romana koji od stvarnih ljudi čine samo rekvizite, jer ono što se ne kaže ostaje u očima onih koji su sebe međusobno podelili, kao večna tajna.

  • ISBN: 978-86-89203-03-5
  • Broj strana: 214
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 20x14cm
  • Godina izdanja: 2015

Eduardo Saćeri
Eduardo Saćeri je najveća književna zvezda današnje Argentine, što između ostalog dokazuje i činjenica da je film snimljen po njegovom romanu "Tajna u njihovim očima" dobio nagradu Oskar za najbolji strani film. Rođen je u Buenos Ajresu 1967. Po obrazovanju je diplomirani istoričar, a predaje na fakultetu i u srednjoj školi. Počeo je da piše sredinom devedesetih godina XX veka, a njegova karijera je počela tako što je svoje priče o fudbalu i fudbalerima poslao voditelju sportske radio-emisije, koji ih je čitao uživo u programu. Prvi signal uspeha su bile usijane telefonske žice od starne oduševljenih slušalaca.Kako sam tvrdi, put njegovog literarnog odgoja nikada nije bio akademski, već se uvek kretao alternativnim stazama književnosti. Kao svoje uzore pominje Kortasara, Ljosu, Markesa, Huana Rulfoa... Glavne ideje za roman "Tajna u njihovim očima" koji ga je proslavio dobio je kada je kao dvadesetpetogodišnjak radio u glavnom sudu u Buenos Ajresu, dok je spremao diplomski rad za studije istorije. U okviru projekta "Live Reading" fondacije Santiljana radi na edukaciji ugrožene dece. Objavio je zbirke pripovedaka "Čekajući Tita i druge fudbalske priče" (2000), "Poznajem te, Mendisabale i druge priče" (2001), "Ono neobično došlo je kasnije, fudbalske i druge priče" (2004), "Starac koji ustaje i druge priče" (2007), kao i romane "Tajna u njihovim očima" (prvi put objavljen pod nazivom "Pitanje u njenim očima", 2005) i "Araos i istina" (2008).