Preparirani varvarin

Gergelj Peterfi

Svetska književnost, E-knjige, Akcija 3 za 23.70

Preparirani varvarin govori o dubokom i specifičnom prijateljstvu kroz koje se pruža prikaz jednog konkretnog vremena iz evropske prošlosti. Glavni junak romana će preko veza i kontakata među maso...

Cena: 13,60 KM 16,00 ušteda: 2,40 KM (-15%)

Preparirani varvarin govori o dubokom i specifičnom prijateljstvu kroz koje se pruža prikaz jednog konkretnog vremena iz evropske prošlosti. Glavni junak romana će preko veza i kontakata među masonima upoznati neobičnog crnca po imenu Anđelo Solimant. On je bio nesvakidašnja figura u javnom životu Beča, koga su njegovi protivnici istovremeno poštovali i plašili ga se, što zbog boje njegove kože, što zbog čudnovatih veština. Autor se takođe oslanja i na biografiju Ferenca Kazincija, velikog mađarskog pisca, pesnika, mislioca i neumornog borca za obnavljanje mađarskog jezika i književnosti u XIX veku.

Ovo remek-delo Gergelja Peterfija plod je desetogodišnjeg mukotrpnog rada na rukopisu koji svojom složenošću, razbijenošću forme i lucidnim uvidom u istorijske okolnosti trenutka kojim se bavi ne pušta čitaočevu pažnju već nakon uvodnih stranica. Preparirani varvarin govori o dubokom i specifičnom prijateljstvu kroz koje se pruža prikaz jednog konkretnog vremena iz evropske prošlosti. Glavni junak romana će preko veza i kontakata među masonima upoznati neobičnog crnca po imenu Anđelo Solimant. On je bio nesvakidašnja figura u javnom životu Beča, koga su njegovi protivnici istovremeno poštovali i plašili ga se, što zbog boje njegove kože, što zbog čudnovatih veština. Autor se takođe oslanja i na biografiju Ferenca Kazincija, velikog mađarskog pisca, pesnika, mislioca i neumornog borca za obnavljanje mađarskog jezika i književnosti u XIX veku. Preparirani varvarin je istorijski roman koji se sastoji od nekoliko paralelnih priča, objedinjenih osećanjem otuđenosti i usamljenosti. On je napisan sa nemilosrdnom temeljnošću i promišljanjem, a kroz vešto izvedene promene perspektiva pokazuje tegobe i izazove života obeleženog potragom za snovima.

  • ISBN: 9788689203783
  • Broj strana: 387
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Broš
  • Format: 20x14cm
  • Godina izdanja: 2018

Gergelj Peterfi
Gergelj Peterfi (Budimpešta, 1966) diplomirao je klasične jezike (latinski i staro-grčki) na mađarskom univerzitetu ELTE. Na Univerzitetu Miskolc je predavao od 1994. do 2011, godine. Na mađarskoj TV2 je uređivao emisiju iz kulture Nyugat od 1998. do 2000, da bi na toj TV stanici postao član redakcije i urednik drugih programa. Osnovao je časopis za kulturu Törökfürdő koji izlazi od 1993. Od 1995. do 2000. je bio urednik u književnim novinama Új Holnap. Kratke priče je počeo da objavljuje 1991. godine, a 1994. izlazi njegov prvi roman Félelem az egértől. Njegovo književno stvaralaštvo je prepoznatljivo po velikom poznavanju kultrne istorije koje kombinuje sa pronicljivim uvidim u prirodu ljudskog ponašanja. Za roman Preparirani varvarin (2014), za koji je koristio građu upotrebljenu u njegovoj doktorskoj disertaciji, dobio je prestižnu književnu nagradu Aegon.